Mai multe excepții decât reguli

Limba engleză face parte din grupul limbilor germanice, având la bază limba vorbită de saxonii care au migrat de pe continent. Limba engleză de azi a fost influențată de-a lungul timpului de cuceririle scandinavă, latină și normandă.

Numeroase persoane care vor să învețe limba engleză se lovesc imediat de problema diferenței dintre modul de scriere și cel de citire în această limbă. Orice încercare de identificare a unor reguli de citire se dovedește a fi inutilă. Același grup de litere se citește într-un fel într-un cuvânt și altfel în alt cuvânt.

Diferențele dintre scrierea și citirea în limba engleză nu pun probleme doar străinilor, ci și nativilor, nu de puține ori unii făcând greșeli de scriere. La școală, copiii învață fiecare cuvânt de două ori: o dată cuvântul ca noțiune, apoi cuvântul cum se scrie. Exercițiile de dictare sunt mai dificile decât în școlile românești, unde scriem cum auzim.

Diferența dintre scrierea și citirea în limba engleză a apărut progresiv între anii 1400 și 1700, un fenomen numit de lingviști Marea Deplasare a Vocalelor. În acești trei sute de ani, pronunția vocalelor și a grupurilor de vocale a suferit schimbări progresive, în timp ce modul de scriere a rămas în mare parte neschimbat. Transformări au suferit toate limbile de pe glob, însă în general scrierea a ținut pasul cu vorbirea.

Nu există o explicație certă a acestei modificări a pronunției limbii engleze. Modificarea a apărut întâi în sudul Angliei și ulterior s-a întins în toată Marea Britanie. Unii lingviști consideră că a existat o tendință de eliminare a franțuzismelor din limbă (pătrunse masiv după cucerirea normandă din 1066), alții consideră că a existat o tendință de imitare (greșită) a limbii franceze, vorbită de aristocrația engleză.

Iată câteva exemple de modificare a pronunției:

Termen: inițial > astăzi

bite: bi:t > bait

meet: me:t > mi:t

mate: ma:t > meit

out: u:t > aut

boot: bo:t > bu:tAlte articole de cultură generală:
Istoria clauzei de Forță Majoră | Țara Galilor sau Țara Galezilor | Ulfila, misionar și traducător al Bibliei | Cine a descifrat hieroglifele? | Tranziția la alfabetul latin