Optimizare calculator

Optimizarea și protecția calculatorului

 

Optimizare

Pentru o utilizare optimă a resurselor calculatorului și pentru o experiență satisfăcătoare pe web, calculatorul trebuie întreținut periodic. Acest lucru este necesar întrucât în timp în el (la nivelul programelor instalate) se acumulează fișiere-balast care îi încetinesc activitatea. Pentru curățare și optimizare, există multe programe atât plătite, cât și gratuite. Două dintre cele mai bune programe gratuite sunt CCleaner și SlimCleaner. La categoria Plătite, System Mechanic și Tune-Up Utilities sunt printre cele mai bune.

 

Protecție

Păstrăm aceeași linie a programelor gratuite și vorbim acum despre protecție. De ce să dai bani pe un antivirus, când există destule programe gratuite care, alături de o atenție elementară în utilizarea calculatorului, în special pe Internet, vă pot feri de multe necazuri?

 

Trebuie spus că amenințările pe Internet sunt în general de două feluri: o formă brută (virușii clasici) și o formă soft (troieni, programe de deturnare...). Antivirușii cu bani vă protejează în general de ambele amenințări, însă cele gratuite, nu prea. De aceea e bine să vă instalați, ca programe gratuite, atât un antivirus, cât și un program anti-malware.

 

Și aici avem de ales dintr-o panoplie întreagă de programe. Toate pretind că sunt cele mai bune, iar un criteriu pentru a le diferenția este cât folosesc ele din resursele calculatorului. Spunem aceasta pentru că, în timp ce Windowsul și alte programe de pe calculatorul dvs. se actualizează periodic și devin tot mai complexe, resursele calculatorului (puterea procesorului, memoria RAM disponibilă...) rămân aceleași și, în timp, fac față tot mai greu cerințelor programelor actualizate pe care le rulați. Apropo de actualizare, vă recomandăm să vă actualizați programele pe care le aveți numai dacă doriți funcționalități noi. Excepție o face sistemul de operare Windows, care trebuie setat pe actualizare continuă. Dacă vă veți actualiza permanent programele doar de dragul actualizării, veți constata că acestea devin tot mai lente întrucât calculatorul a rămas în urmă cu procesorul și RAM-ul.

 

Revenind la protecția calculatorului, puteți găsi pe web multe articole comparative între asemenea programe. Două dintre cele mai bune și mai eficiente programe sunt:

Orice v-ați instala în final, nu uitați să le actualizați periodic.